ဘာျဖစ္ေစသလဲ
- ပါးစပ္အနာ
SLS ဟာ သြားတုိက္ေဆးအမ်ားစုမွာ သန္႔ရွင္းေရးပစၥည္းအေနနဲ႔
ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ခံတြင္းထဲက ဘက္တီးရီးယား အလႊာကို ေျပာင္းလဲသြားေစၿပီး
တစ္သွ်ဴး ေတြကို မသက္မသာျဖစ္ေစကာ ပါးစပ္အနာ ကို
ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ပါးစပ္အနာမျဖစ္ေအာင္
- SLS မပါတဲ့ သြားတုိက္ေဆးကို ေျပာင္းသံုးပါ။
ဒါ့အျပင္ ခံတြင္းမသက္မသာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ နာနတ္သီးလိုမ်ဳိး အက္စစ္ကဲတဲ့အသီးေတြကို
ေလွ်ာ့စားေပးပါ။
(၂) သၾကားမပါေသာ ပီေက
ဘာျဖစ္ေစသလဲ
- ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျခင္း
သၾကားမပါတဲ့ပီေကဟာ Sorbitol နဲ႔ Mannitol တို႔နဲ႔ ခ်ဳိေအာင္
လုပ္ထားတဲ့အတြက္ ဒီပါဝင္ပစၥည္းႏွစ္မ်ဳိးစလံုးကို ခႏၶာကုိယ္ကေန အလြယ္တကူ
မစုပ္ယူႏိုင္ပါဘူး။ ဒီႏွစ္မ်ဳိးစလံုးပါတဲ့ ပီေကကို အလြန္အကၽြံစားတာက ေရကို
အူထဲမ်ားမ်ား ဆြဲယူႏိုင္ တာေၾကာင့္ ဝမ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့
သြားေစႏိုင္ပါတယ္။
ဝမ္းမေလွ်ာေအာင္
- သၾကားမပါတဲ့ ပီေကစားတာက သၾကားပါတဲ့
ပီေကစားတာထက္ ခံတြင္းက်န္းမာေရးအတြက္ေတာ့ ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမယ့္
အလြန္အကၽြံစားရင္ ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာ ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္
ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။
(၃) ေကာ္ဖီအလြန္အကၽြံေသာက္ျခင္း
ဘာျဖစ္ေစသလဲ
- ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း
ကဖင္းဓာတ္ဟာ အက္စစ္အထြက္မ်ားေစၿပီး အစာအိမ္ကို မအီမသာျဖစ္ေစကာ
ဗိုက္ေအာင့္ေစႏိုင္ပါတယ္။
ဗိုက္မေအာင့္ေအာင္
- ကဖင္းဓာတ္မပါတဲ့ ေကာ္ဖီကို
ေျပာင္းေသာက္ပါ။
(၄) ဒိန္ခဲႏွင့္ ေဟာ့ေဒါ့မုန္႔
ဘာျဖစ္ေစသလဲ
- ေခါင္းကိုက္ျခင္း
ဒိန္ခဲမွာ တိုင္ယာမင္း (Tyramine)
ဆိုတဲ့အမိုင္ႏိုအက္စစ္ပါဝင္ေနပါတယ္။ ေဟာ့ေဒါ့မွာေတာ့ ႏုိက္ထ႐ိုက္ (Nitrites)
ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒီအစာႏွစ္မ်ဳိးစလံုးဟာ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ကေမာက္ကမျဖစ္ေစကာ
ေခါင္းကုိက္ေစပါတယ္။
ေခါင္းမကိုက္ေအာင္
- တိုင္ယာမင္းေပါမ်ားစြာပါဝင္ၿပီး
က်ပ္တင္ထားတဲ့ အသား၊ အခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ့ သနပ္၊ အမွည့္လြန္ေနတဲ့ သစ္သီး၊ ဝိုင္နဲ႔
ဘီယာေတြကို ေရွာင္ပါ။ ဒါ့အျပင္ ေဟာ့ေဒါ့မုန္႔ကိုလည္း
အလြန္အကၽြံမစားပါနဲ႔။
(၅) က်ပ္လြန္းေသာ ဖိနပ္စီးျခင္း
ဘာျဖစ္ေစသလဲ
- ေျခဖမိုးနဲ႔ ေျခဖဝါးနာက်င္ျခင္း
ႂကြက္သားေတြဟာ က်ဳံ႕ဆန္႔လိုက္၊ ေျဖေလ်ာ့လိုက္လုပ္တဲ့
အစိတ္အပိုင္းပါ။ ေျခေထာက္နဲ႔ မေတာ္တဲ့ ဖိနပ္က်ပ္က်ပ္ကို အခ်ိန္ၾကာၾကာ စီးထားတဲ့အခါ
ေျခဖမိုးနဲ႔ေျခဖဝါးနာက်င္ ရတတ္ပါတယ္။
ေျခေထာက္ျပႆနာကင္းေဝးေအာင္
- ဖိနပ္ေၾကာင့္ ေျခေထာက္ေတြ နာက်င္ ေနတယ္လို႔
ခံစားရရင္ တင္းနစ္ေဘာလံုးတစ္လံုးေပၚမွာ ေျခနင္းၿပီးလွိမ့္ေပးရင္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ
ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ႂကြက္သားေတြလည္း ေျပေလ်ာ့ေစပါတယ္။
ေန႔စဥ္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၆) ေရပူခ်ဳိးျခင္း
ဘာျဖစ္ေစသလဲ
- အသားအေရေျခာက္ေသြ႕ျခင္း
ေရပူခ်ဳိးတာနဲ႔ ဆပ္ျပာတိုက္တာေတြဟာ အစိုဓာတ္ကို ထိန္းေပးထားတဲ့
အေရျပား ဆဲလ္ေတြကို ကြာက်ေစပါတယ္။ အေရျပားမွာရွိတဲ့ သဘာဝအဆီေတြကိုပါ ေဆးေၾကာ
လိုက္သလို ျဖစ္သြားတာေၾကာင့္ အေရျပားေတြ ေျခာက္ေသြ႕သြားတာပါ။
အသားအေရမေျခာက္ေသြ႕ေအာင္
- ေရပူနဲ႔ခ်ဳိးတဲ့အခါ ခပ္ျမန္ျမန္ခ်ဳိးပါ။
ၿပီးရင္ အစိုဓာတ္ထိန္းေပးႏိုင္တဲ့ ဆပ္ျပာအမ်ဳိးအစားကိုသံုးပါ။
ေရခ်ဳိးၿပီးတဲ့အခါမွာလည္း ေျခာက္ေသြ႕ေအာင္သုတ္ၿပီးခါစမွာပဲ အစိုဓာတ္ထိန္းလိမ္းေဆး
(Moisturizing Ointment) ကိုလိမ္းေပးပါ။
(၇) ညစာစားၿပီး ပူရွိန္းစားျခင္း
ဘာျဖစ္ေစသလဲ
- ရင္ပူျခင္း
ညစာကုိ အမ်ားႀကီးစားၿပီးခ်ိန္မွာ ပူရွိန္းသၾကားလံုး၊ ပီေက
စတာေတြကို စားလိုက္တာဟာ အစာအိမ္နဲ႔ အေစေရမ်ဳိႁပြန္ၾကားက ႂကြက္သားစုကို ပြင့္ေစကာ
အက္စစ္ဆန္တက္ျခင္းကို ျဖစ္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ရင္ပူရတာပါ။
ရင္ပူျခင္းကင္းေဝးေအာင္
- ညစာစားတဲ့အခါ အမ်ားႀကီးမစားပါနဲ႔။
ေျဖးေျဖးနဲ႔ ေၾကညက္ေအာင္ ဝါးစားပါ။ ရင္ပူေစတဲ့ ဆီေၾကာ္စာ၊ ေခ်ာကလက္၊ အဆီမ်ားအသား၊
အယ္လ္ကိုေဟာ၊ ကဖင္းပါတဲ့ ေသာက္စရာနဲ႔ အက္စစ္ဓာတ္လြန္ကဲတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊
ခ်ဥ္တဲ့သစ္သီး စတာေတြကို ေလွ်ာ့စားပါ။
No comments:
Post a Comment