Thursday, August 23, 2012

Enzyme အင္ဇိုင္းဆိုသည္မွာ


ငယ္ငယ္တုန္းက သိပၸံဘာသာ မွာ သင္ခဲ့ တာကေတာ့ အင္ဇိုင္းဆို သည္မွာ ဓာတ္ျပဳမႈ တစ္ခုတြင္ အလြယ္ တကူ ဓာတ္ေျပာင္းလဲရန္ ေဆာင္ရြက္ ေပးႏိုင္ၿပီး ကိုယ္တိုင္ဓာတ္ေျပာင္းလဲ ျခင္းမရွိပါဆိုတာေလာက္ပဲ သိခဲ့ၾကရ ပါတယ္။ ယခုကဲ့သို႔အလြယ္တကူရွာယူ ဖတ္ႏိုင္ေသာ အင္တာနက္မရွိသလို သြားရွာေဖြဖတ္ရန္ စာၾကည့္တိုက္ လည္းမရွိခဲ့ပါ။ စာၾကည့္တိုက္ရွိဦးေတာ့ အဲဒီအေၾကာင္းကို ဂဃနဏ သိဖို႔ ေရးသားထားတဲ့ စာအုပ္မ်ိဳး စာၾကည့္ တိုက္ထဲမွာ မရႏိုင္ပါ။
ယခုေခတ္မွာ ေတာ့ ကေလးေတြ၊ လူငယ္ေတြ မိမိသိခ်င္တဲ့ အေၾကာင္းအရာကို အင္တာနက္ေပၚမွာ ႐ိုက္ခ်လိုက္႐ံုျဖင့္ အေၾကာင္းအရာေရာ ႐ုပ္ပံုေတြပါ အစံုအလင္ ရွာၾကည့္ဖတ္ၾကည့္ႏိုင္ ပါၿပီ။ လႈပ္ရွားမႈ တစ္ခုခု၌ ကလာပ္ စည္းတစ္ခုခု၏ အတြင္းရွိ အလုပ္ ေတြအားလံုး ၿပီးစီးေနရျခင္းဟာ အင္ဇိုင္းေတြကလုပ္ေပးေနတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ သင္ဟာအင္ဇိုင္းေတြ အေၾကာင္း နားလည္သြားၿပီဆိုရင္ ကလာပ္စည္းေတြ အေၾကာင္းလည္း နားလည္သြားမွာျဖစ္တယ္။ အီးကိုလိုင္ (E.coli) ေခၚ ဗက္တီးရီးယားေလး တစ္ေကာင္မွာေတာင္ အင္ဇိုင္းအမ်ိဳး အစားေပါင္း ၁၀ဝ၀ ေလာက္ပါဝင္ၿပီး ၄င္းတို႔ဟာ ေပးထားတဲ့ အခ်ိန္တစ္ ခုခုမွာ ကလာပ္စည္းရဲ႕ ဆိုက္တိုပလာ ဇမ္ထဲမွာ ေပါေလာေမ်ာလ်က္ရွိပါ တယ္။ အင္ဇိုင္းမ်ားတြင္ အလြန္စိတ္ဝင္ စားစရာေကာင္းလွေသာ သတၲိမ်ားရွိ ၾကပါတယ္။ ထိုဂုဏ္သတၲိမ်ားက အင္ဇိုင္းမ်ားအား ဓာတုဆိုင္ရာ ဓာတ္ျပဳစက္ကေလးမ်ားကဲ့သို႔ ျပဳလုပ္ ေပးလိုက္ပါတယ္။ ကလာပ္စည္းတစ္ခု ထဲရွိ အင္ဇိုင္းတစ္ခု၏ ရည္ရြယ္ခ်က္ မွာ ဓာတုဓာတ္ျပဳမႈမ်ားက အလြန္ လ်င္ျမန္စြာ ျပဳလုပ္ခြင့္ေပးရန္ ျဖစ္ပါ တယ္။ ဤဓာတ္ျပဳမႈမ်ားက အရာ ဝတၴဳမ်ား တည္ေဆာက္ရန္ သို႔မဟုတ္ လိုအပ္တဲ့ အရာဝတၴဳမ်ားအျဖစ္ ေနရာ က ကလာပ္စည္းတစ္ခု ဘယ္လိုႀကီး ထြားလာသလဲ၊ ဘယ္လိုမ်ိဳးပြားသလဲ ဆိုတာပဲျဖစ္ပါတယ္။ အေျခခံအက်ဆံုး အခ်က္ကေတာ့ လူ႕ခႏၶာကိုယ္ထဲက အေသးဆံုးယူနစ္ျဖစ္တဲ့ ကလာပ္စည္း တစ္ခုဟာ အင္ဇိုင္းမ်ားျဖင့္ ထုတ္လုပ္ ထားၾကတဲ့ ဓာတုဓာတ္ျပဳမႈမ်ားႏွင့္ ျပည့္ေနလ်က္ရွိတဲ့ လြယ္အိတ္ႀကီး တစ္လံုးလိုပါပဲ။
အင္ဇိုင္းေတြကို အသားဓာတ္ (ပ႐ိုတင္း) မ်ားျဖစ္တဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ မ်ားမွ ျပဳလုပ္ထားတာျဖစ္တယ္။ အင္ဇိုင္းတစ္မ်ိဳးဖြဲ႕စည္းၿပီးခ်ိန္မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ေခၚ ပ႐ိုတင္းေပါင္း ၁၀ဝ မွ ၁၀ဝ၀ အထိ သီးသီးသန္႔ သန္႔ေလး သို႔မဟုတ္ ၿပိဳင္စံကင္းတဲ့ အစဥ္လိုက္ေပါင္းစပ္မႈႀကီးအျဖစ္ ဖြဲ႕စည္းထားၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ေခၚ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေလးေတြ အတြဲလိုက္ႀကီး ၿပိဳင္ဘက္ ကင္းလွပတဲ့ ပံုသဏၭာန္ေလးတစ္ခု အျဖစ္သို႔ လံုးေခါက္ေပးထားလိုက္ပါ တယ္။ အဲဒီ ၿပိဳင္ဘက္ကင္း အတုမရွိတ့ ပံုသဏၭာန္ေလးကပင္ အင္ဇိုင္းကိုသီး သန္႔ဓာတုဓာတ္ျပဳမႈမ်ားလုပ္ေဆာင္ေပး ႏိုင္ေအာင္ ခြင့္ျပဳပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အင္ဇိုင္းတစ္ခုဟာ သီးသန္႔ဓာတုဓာတ္ ျပဳမႈတစ္ခုအတြက္ အလြန္အဖိုးတန္ အက်ိဳးရွိလွေသာ ဓာတ္ေျပာင္းေပး ႏိုင္တဲ့ ပစၥည္းတစ္ခုအျဖစ္ လုပ္ေဆာင္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ထိုအင္ဇိုင္းဟာ ဓာတ္ျပဳမႈကို လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္ အရွိန္ ရေစပါေတာ့တယ္။ ရလဒ္အေနျဖင့္ ထြက္ကုန္မ်ားကို ပိုမိုလ်င္ျမန္စြာရရွိ ေစတဲ့အျပင္ ဓာတ္ျပဳမႈမ်ားဟာလည္း ပို၍လ်င္ျမန္စြာ ရရွိေစပါတယ္။ အင္ဇိုင္း အမ်ားစု၏ ဓာတ္ျပဳမႈႏႈန္းေတြဟာ အင္ဇိုင္းမပါေသာ ဓာတ္ျပဳမႈမ်ားႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္ပါက အႀကိမ္ေပါင္း သန္းခ်ီ၍ ျမန္စြာဓာတ္ျပဳေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရ ပါတယ္။
ထို႔အျပင္ သူမ်ားအား ဓာတ္ျပဳမႈ လ်င္ျမန္ေစရန္ အကူအညီ ေပးေပမယ့္ သူကိုယ္တိုင္ ဓာတ္ေျပာင္း လဲ မသြားေစပါ။ အင္ဇိုင္းမ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း၌ ဇီဝဓာတုဆိုင္ရာ ဓာတ္ျပဳမႈ ၄၀ဝ၀ ခန္႔ကို ဓာတ္ျပဳမႈ လ်င္ျမန္ေစရန္ ကူညီေပးႏိုင္သည္ဟု သိရပါတယ္။ သို႔ရာတြင္ အင္ဇိုင္းမ်ား၏လုပ္ငန္း မ်ားအား အျခားေမာ္လီၾကဴးမ်ားက ေႏွာင့္ယွက္ႏိုင္ပါတယ္။ ထိုေမာ္လီၾကဴး ေတြကေတာ့ ေဆးဝါးမ်ားႏွင့္ အဆိပ္ အေတာက္မ်ားျဖစ္ၾကပါတယ္။ ထို႔အျပင္ အင္ဇိုင္းဓာတ္ျပဳမႈ ေႏွးေကြးေအာင္လုပ္ တဲ့ အခ်က္အလက္ေတြ၊ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ေတြထဲမွာပတ္ဝန္းက်င္အပူခ်ိန္၊ ဖိအား ႏွင့္ ဓာတုဆိုင္ရာ ပတ္ဝန္းက်င္တို႔ ပါဝင္ေနျပန္ပါတယ္။ ဒီေနရာမွာ မလို အပ္ဘဲ ေဆးဝါးေတြ၊ ရက္လြန္အစား အစာေတြနဲ႔ ရက္လြန္ေဆးဝါးေတြကို အလြယ္တကူ စားသံုးတဲ့သူေတြ အေန နဲ႔ မိမိခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဘာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္ရသလဲ ဆိုတာေတြ စဥ္းစားမိၾကရန္ အထူး အေရးႀကီးပါတယ္။ ဆရာဝန္ မၫႊန္း ဘဲ ပါရာစီတေမာေဆးျပားကို ကိုယ့္ ဘာသာကိုယ္ ေသာက္ခ်လိုက္တာမ်ိဳး၊ ေခါင္းကိုက္လို႔ ေဆးေသာက္တာ မ်ိဳးမျပဳလုပ္သင့္ပါဘူး။ တစ္ခါတေလ ေဆးဝါးကူစရာမလိုဘဲ သူ႕ဘာသာသူ ေပ်ာက္တာလည္း ရွိပါတယ္။
အခ်ိဳ႕ေသာ အင္ဇိုင္းမ်ားကို ပဋိဇီဝေဆးမ်ား ထုတ္လုပ္ရာမွာ စီးပြားျဖစ္ အသံုးခ်ေလ့ရွိပါတယ္။ တစ္ဖန္ အိမ္သံုးပစၥည္းမ်ားျဖစ္တဲ့ ဆပ္ျပာမႈန္႔၊ ဆပ္ျပာရည္၊ မီးဖိုေခ်ာင္ သံုး ဆပ္ျပာရည္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အဝတ္ အထည္၊ အစြန္းခြ်တ္ေဆး စသည္ တို႔မွာ ပ႐ိုတင္း သို႔မဟုတ္ အဆီ အစြန္းအထင္းမ်ားအားဖ်က္ရန္ (ဇီဝ ဓာတုဆိုင္ရာ ဓာတ္ျပဳမႈမ်ားျမန္ေစရန္) အင္ဇိုင္းမ်ားကို သံုးေလ့ရွိပါတယ္။ ဝက္သားတို႔ ျမန္ျမန္ႏူးေစရန္၄င္း အသားမ်ားထဲရွိ မႏူးဘဲ အသားမာ တင္းေနတဲ့ အင္ဇိုင္းမ်ားအား ပို၍ ေသးငယ္ေသာ ေမာ္လီၾကဴးေလးမ်ား အျဖစ္သို႔ ၿဖိဳခြဲေပးလိုက္ျခင္းအားျဖင့္ ႏူးညံ့လာၿပီး အသားကိုဝါးရတာ လြယ္ကူေစပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ အသားႏူးလြယ္ရ တာလဲဆိုရင္ အသားထဲရွိ မႏူးမည့္ ပ႐ိုတင္းအင္ဇိုင္းမ်ားအား ေသးငယ္ ေသာ ေမာ္လီၾကဴးေလးမ်ားအျဖစ္ ဓာတ္ေျပာင္းလဲေပးလိုက္တဲ့အတြက္ ပိုၿပီး ႏူးညံ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာကာ ဝါးရ တာ အရသာရွိလာေစပါေတာ့တယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိမိခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ရွိတဲ့ အင္ဇိုင္းအမ်ိဳးမ်ိဳး ဥပမာေျပာ ရလွ်င္ အသည္းမွာရွိတဲ့ အသည္း အင္ဇိုင္းမ်ား၏ ဓာတုဇီဝဆိုင္ရာ သဘာဝကို ေလ့လာခဲ့ၿပီး ေဆးပညာ တြင္ ေရာဂါရွာေဖြေဖာ္ထုတ္ရာမွာ အသံုးခ်လာႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ အင္ဇိုင္းမ်ားမွာ သူတို႔ ဓာတ္ျပဳ ရာတြင္ ပါဝင္ကူညီေပးတဲ့အခါ အလြန္ သီးသီးသန္႔သန္႔ ရွိပါတယ္။ ေသာ့ ေပါက္နဲ႔ ေသာ့တံလိုပဲ အံက်ျဖစ္ေစ လို႔ အံဩစရာေကာင္းပါတယ္။ တစ္ဖန္ အင္ဇိုင္းတခ်ိဳ႕မွာ အကူအင္ဇိုင္းဆိုတာ မ်ိဳးရွိတတ္ပါေသးတယ္။ အခြင့္ သင့္တဲ့အခါမွာ အင္ဇိုင္းမ်ားအေၾကာင္း ဆက္လက္ေဖာ္ျပပါမယ္။

No comments:

Post a Comment